Els gossos a l’espai públic

A Barcelonahi ha diferents tipus d’espais on està permès portar el gos deslligat i d’altres on els gossos hi poden accedir en determinades condicions. Aquí t’expliquem les diferències entre uns i altres.

Si tens queixes sobre l’estat dels espais per a gossos de la ciutat t’expliquem com fer les teves reclamacions a l’Ajuntament.

Des de l’Observatori fem seguiment dels diferents espais per a gossos de la ciutat. Explica’ns com son els del teu barri!

Tipus d’espais

Coneix els diferents tipus d’espais específics per a gossos que pots trobar a la ciutat de Barcelona. Coneix també els llocs de la ciutat on pots accedir amb el teu gos, els que no i les normatives específiques de cadascun d’ells.

AG

Àrees per a gossos

Les àrees per a gossos son espais tancats de dimensions molt reduïdes (inferiors a 400 m2). En realitat es tracta dels antics pipicans, pensats en el seu dia únicament per que els gossos hi fessin les seves necessitats. Son estructures obsoletes i antigues que solen estar en molt males condicions de manteniment i que (sortosament) està previst que vagin desapareixent de forma progressiva.

Barcelona disposa actualment de 116 espais amb tanques, dels quals  la major part (70) son AG.

AEG

Àrees d’esbarjo per a gossos

Les AEG son son espais pensats per permetre  l’esbarjo i socialització dels gossos. El criteri principal és que tinguin una superfície mínima de 400 m2 (tal i com preveu l’Ordenança de Medi Ambient) i també han de disposar de font i papereres.

Només 46 dels 116 espais amb tanques de la cioutat compleixen les condicions necessàries per ser considerats AEG.

Més info:

  • Localitzador de l’Ajuntament de Barcelona i +info sobre les AG i les AEG.
  • Consells per utilitzar les AEG

ZUC

Zones d’ús compartit

Desde desembre de 2023 Barcelona compta també amb espais sense tanques anomenats Zones d’Úsos Compartits (ZUC), que son carrers, places o parcs de l’espai públic, on es pot anar amb el gos deslligat dins de franges horàries. Inicialment s’han implementat 109 d’aquests espais a tota Barcelona.

Més informació i ubicació de les Zones d’Ús Compartit.

Platges

per a gossos

Els gossos poden anar sense lligar a totes les platges de la Ciutat, excepte durant la temporada alta de bany (del 25 de maig a l’11 de setembre). 

Durant aquests mesos d’estiu, a la Platja de Llevant, a  la part nord de (tocant a l’espigó), s’habilita un espai específic delimitat amb tanques per als gossos i les seves famílies. L’horari d’aquest espai és de 10:30 a 19:30 hores.

L’espai disposa de font, dutxes i altres serveis, i per accedir-hi els gossos han de portar microxip .

Informació en directe sobre l’aforament i serveis de la Platja de Llevant.

Parcs i jardins

amb l’entrada prohibida amb gos

A Barcelona també hi ha espais on, ja sigui pel seu caràcter històric, el seu valor botànic o per tractar-se d’interiors d’illa,  no està permès entr-hi amb gos, ni tan sols amb corretja. Actualment a la ciutat hi ha més de 80 espais d’aquest tipus.

Consulta el mapa interactiu per barris dels  Parcs i jardins amb l’entrada prohibida amb gos confeccionat per la Plataforma Espai Gos Barcelona.

Transport

públic

Els gossos poden accedir sense bitllet al Metro, el Tram i els Funiculars de Montjuïc i Vallvidrera. Pots portar el teu gos tots els dies, a qualsevol hora, excepte els dies feiners entre les 7.00 i 9.30 hores i entre les 17.00 i les 19.00 hores. L’accés al bus no està permès.

També pots accedir amb el teu gos a tota la xarxa de FGC i als trens de Rodalies de RENFE. Els dos tipus de trens disposen de parades interurbanes que pots aprofitar per desplaçar-te amb el teu gos per la ciutat.

Només es pot portar un gos per persona, i el gos ha d’anar sempre lligat i portar morrió.

Consulta les normatives concretes de cada mitjà de transport:

Queixa't!

Per mantenir en bon estat els espais per a gossos de la ciutat és important que traslladem les incidències (font espatllada, forats a terra, horaris restrictius…), Si tens cap queixa o reclamació sobre els espais, pots fer-ho a la pàgina d’atenció en línia de l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’APP Barcelona a la Butxaca o bé al telèfon del civisme (900 226 226) o al 010.

L'observatori

d’espais per a gossos

Des de l’Observatori anem fent seguiment de l’estat dels espais per a gossos de la ciutat i compartim les propostes que anem fent per millorar-los. Com son els espais per a gossos del teu barri?

Explica’ns-ho!