S’avança la processionària
En les darreres setmanes ens estan arribant alertes de diversos districtes per la presència de processionària als parcs de Barcelona.
És importat que vagis amb compte aquests dies quan passeges al teu gos, ja que el contacte amb aquestes erugues pot tenir greus conseqüències si hi entra en contacte.
A causa del canvi climàtic cada cop s’avança més l’aparició d’aquestes erugues, que poden ser molt perilloses tant per persones com per animals, en especial per als gossos.
Les erugues estan cobertes de pèls altament tòxics (anomenats tricomes) que poden llençar a l’aire com a dards quan se senten amenaçades.
Un contacte mínim amb aquests pèls pot provocar greus reaccions al·lèrgiques en contacte amb la pell, els ulls o les mucoses. En el cas dels gossos el més comú solen ser les lesions a la boca, el nas o les potes. En els casos més greus, pot produir anafilaxia o fins i tot arribar a ser mortal.
Com podem saber si hi ha processionària al nostre entorn?
La presència de l’eruga processionària va associada a la presència de pins, ja que s’alimenta dels brots de les seves fulles.
El pi s’ha convertit en una de les espècies d’arbres predominants, degut a l’abandonament de zones de cultiu i al seu ràpid creixement. Per tant és fàcil trobar-lo tant a boscos com a molts parcs de la ciutat.
El fred actua com a barrera natural per la presència d’aquesta eruga, ja que dificulta la seva reproducció, i el fet que els hiverns siguin cada cop més càlids està avançant la seva aparició i facilitant cada cop més la seva reproducció.
És important doncs estar alerta quan passegem per zones on hi ha pins. Les erugues solen trobar-se per terra o al tronc dels arbres desplaçant-se en filera (d’aquí el nom de processionària), cosa que pot despertar la curiositat dels gossos.
Els nius de processionària tenen l’aspecte de bosses que es poden veure amb facilitat a les copes dels pins. És important què, si en detectem la presència al nostre municipi, ho fem saber al nostre ajuntament per tal que siguin enretirades. Normalment, a zones urbanes, se sol fer un tractament preventiu d’endoteràpia per tal d’evitar la seva proliferació.
Indicis de contacte amb la processionària
Aquests són alguns dels símptomes que poden indicar que el teu gos ha estat en contacte amb aquesta eruga:
- Excitació i nerviosisme
- Irritació de la cara, potes o zones que hagin estat en contacte
- Irritació ocular
- Inflamació/ulceració de la trufa (si ho han ensumat) o de la llengua (si ho han llepat) que pot ser lleu o greu, podent arribar a necrosar (amb la consegüent pèrdua de teixit)
- Dificultat per respirar
- Febre
- Shock en casos greus.
Com hem d’actuar en cas que el nostre gos hagi estat en contacte amb la processionària?
- Desplaça’t el més aviat possible al veterinari, ja que requereix una intervenció immediata.
- Mentrestant, si hi ha restes d’eruga o pels, pots intentar retirar-los tenint cura de no fregar la zona afectada, ja que això pot afavorir l’alliberament de tòxics (utilitza guants i protegeix els teus ulls quan ho facis).
- Esbandir amb aigua natural o tèbia la zona afectada pot ajudar a reduir l’efecte de les toxines.(Si presenta reacció per tot el cos, pots submergir-lo en aigua o dutxar-lo).
Ara és important:
Ves amb compte aquests dies en el vostre passeig diari i valora canviar la ruta de passeig evitant les zones de pins.
Davant de qualsevol símptoma ves al veterinari com més aviat millor. El contacte amb la processionària requereix assistència urgent i és clau actuar amb rapidesa.
En cas de detectar processionària al teu municipi comunica la incidència al teu ajuntament.
A Barcelona pots fer-ho a través de l’APP Barcelona a la butxaca o a través d’aquests canals de comunicació amb l’Ajuntament de Barcelona.